Batterij E-2WD-fiets

De KU Leuven biedt zoals iedereen ondertussen wel weet sinds vorig jaar de mogelijkheid om een e-bike te huren.

Daarvoor wordt een huurprijs van 11 euro per maand gevraagd. Deze huurprijs omvat niet alleen het bezit van de fiets zelf maar ook een diefstalverzekering en gratis onderhoud….of toch niet helemaal; indien de batterij binnen een huurtermijn van zes jaar moet vervangen worden dient u deze zelf te betalen.

Omdat wij ons bewust zijn van de hoge kostprijs daarvan drongen wij erop aan om het personeel een concrete vaste prijs te kunnen aanbieden.

 

Ondertussen is deze samen met het type en de capaciteit bekend gemaakt.

De prijs voor een nieuwe batterij bedraagt 192,43 euro BTW inbegrepen.

Zij heeft een capaciteit van 13,5 Ah. Maar na één jaar daalt die capaciteit al naar 8,5 Ah.

Dat betekent helaas dat de kans zeer reëel is dat de batterij gedurende de huurperiode van zes jaar dient vervangen te worden.

Pluspunt is wel dat de batterij in eigen bezit blijft ook na het beëindigen van de huurtermijn van zes jaar. Op dat moment krijgt u sowieso een nieuwe fiets met een nieuwe batterij.

Echt veel zin heeft die optie dan weer niet omdat een batterij die niet gebruikt wordt evengoed verslijt en dus toch maar éénmalig kan gebruikt wordt. Als je natuurlijk na zes jaar de oude fiets overkoopt is dit wel een zinvolle optie maar ook dan moet er nog bijbetaald worden om de fiets in bezit te krijgen.

Er is ook geen enkele garantie dat de batterij op een andere persoonlijke fiets past.

 

Het blijft voor ons hoe dan ook een gemiste kans dat de KUL zich niet engageert om ook de kosten van een noodzakelijke nieuwe batterij op zich te nemen. De huurprijs op zich is immers voor de werknemer al hoog genoeg.